Electro-manelele, noul gen muzical care face furori în rândul tinerilor. „Dă un vibe bun la petreceri”

Un nou gen muzical face furori în rândul tinerilor: este vorba despre electro-manele, o combinaţie între manelele propriu-zise şi muzică electronică.

Există DJ care s-au specializat în astfel de mixaje, iar petrecerile cu techno, house sau trap-manele strâng mii de participanţi. Combinaţia dintre caceste genuri este o reţetă de succes, spun amatorii genului.

Cea mai recentă petrecere de electromanele s-a desfăşurat în aer liber, lângă Cluj. Sute de oameni au dansat până la epuizare pe ritmurile care îmbină manelele cu muzica electronică. Organizatorii spun că sunt asaltaţi de cereri şi se pregătesc de concerte în Constanța şi Bucureşti. Noul gen de muzică atrage mai ales tinerii până în 30 de ani.

Tânăr: „Dă un vibe bun la petreceri şi chiar şi când asculţi singur”.

Un alt tânăr: „Mi se par foarte dansabile şi merg la petreceri”.

Ștefan Chițanu, organizator de concerte: „Din ce am văzut la petreceri, sunt oameni din absolut toate categoriile sociale. Am văzut şi rockeri foarte mulţi, oameni care ascultă hip-hop, rap”.

Mai mulți DJ s-au specializat în electromanele şi au o explicaţie pentru succesul fulminant al genului.

DJ producător de electromanele: „Combinaţia de melodicitate a manelelor cu ritmul de house s-a îmbinat foarte bine”.

Cei care au studiat fenomenul spun că, în ultimii ani, manelele au evoluat.

Adrian Șchiop, scriitor, antropolog: „E mult mai şlefuit ca sound pop. Versurile sunt mai bune, nu mai au referinţe aşa de brutale la sexualitate”.

Cunoscut pentru abordarea diferitelor stiluri – de la folclor, la pop instrumental și jazz – artistul Damian Drăghici spune că aceste mix-uri îndeamnă la dans şi, astfel, succesul este asigurat.

Damian Drăghici, artist: „Atâta timp cât omul se simte bine pe genul ăla muzical, însseamnă că muzica aia are un impact”.

Succesul acestui gen muzical se vede şi în online. În numai un an, un canal de Youtube dedicat electro-manelelor a adunat peste 90 de mii de abonaţi. Cea mai ascultată piesa, „Toate pozele cu tine”, a strâns peste 4,7 milioane de vizualizări.

Producătorii de electromanele şi-ar dori ca, pe viitor, să poată colabora cu interpreţii pentru concerte live, în care instrumentele lăutarilor să se îmbine cu platanele DJ-ilor, într-un spectacol total. Dar, deocamdată, niciun artist nu s-a arătat interesat de colaborare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *