ȘOC: Fostul episcop Onilă ajunge la judecată! ICCJ a spulberat hotărârea de la Galați, prin care rechizitoriul procurorilor era nimicit!

VERDICT… Lovitură năprasnică pentru fostul episcop al Hușilor, Cornel Onilă! Înalta Curte de Casație și Justiție, ultima sa speranță de a evita judecata, a desființat hotărârile instanței de la Galați, prin care dosarul de viol asupra a trei seminariști era restituit Parchetului de pe lângă C. A. Iași, cu explicația că procurorii ieșeni l-ar fi întocmit prost și “neregulamentar”. Instanța ICCJ a stabilit că rechizitoriul procurorilor este în regulă, constatând legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Prin urmare, s-a dispus începerea judecății pentru cei doi inculpați, Cornel Onilă, fostul episcop, și arhimandritul Sebastian Jitaru, ambii acuzați de viol asupra unor fosti elevi de Seminar. Decizia ICCJ este cu atât mai importantă, cu cât a desființat hotărârea prin care judecătorii Curții de Apel Galați anulaseră în mod ciudat probe foarte importante din dosar, precum mărturia unui avocat celebru din Iași, căruia seminariștii i-au spus ceea ce îndură cu mult înainte de a izbucni scandalul. De asemenea, instanța de la Galați anulaseră până și expertizele psihologice ale victimelor. Magistrații Inaltei Curți însă au considerat că munca procurorilor nu a fost în zadar, iar pentru Onilă și Jitaru, a sosit vremea… judecății!!

Hotărârile din lunile iunie și iulie din acest an, prin care instanța Curții de Apel Galați umilea, efectiv, procurorii ieșeni, care au muncit la această anchetă, adunând probe importante care să dovedească infracțiunile de viol asupra foștilor elevi, au fost spulberate de magistrații ICCJ. Acolo au depus contestații toate părțile, inclusiv inculpații Cornel Onilă și Sebastian Jitaru, dar și procurorii de la Iași. Iată că soluția Înaltei Curți vine să valideze munca procurorilor și a desființat tot ceea ce au decis în vară magistrații din Galați. A considerat că sesizarea instanței este legală și judecata celor doi inculpați trebuie să înceapă. Mai mult decât atât, ICCJ a respins tot ceea ce au solicitat, atât la Galați, cât și la București, Onilă și Jitaru. “Respinge, ca nefondată, contestația formulată de inculpatul Onilă Cornel (…). Respinge, ca neîntemeiate, cererile și excepțiile formulate de inculpații Onilă Cornel și Jitaru Sebastian Cristi. (..) În temeiul art. 346 alin.2 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și dispune începerea judecății”, a scris în decizia lor magistrații Înaltei Curți.

Instanța de la Galați anulase până și expertizele psihologice ale victimelor, dar și mărturia unui avocat ieșean

Instanța de la Galați anulase, în mod straniu, multe probe din dosarul întocmit de procurori. Una dintre ele, de pildă, este mărturia unui avocat celebru din Iași, care a fost de acord să spună faptul că unul dintre elevii abuzați i-a dezvăluit de dinainte de a izbucni scandalul traumele pe care le îndură din partea abuzatorilor săi. Avocatul a și prezentat probe, respectiv mesaje și capturi din propriul telefon. Spre uluirea anchetatorilor, dar și a victimelor, instanța de la Galați a anulat totul, ba chiar și expertizele psihologice făcute victimelor. Dacă dosarul ar fi avut așa, pulverizat, la judecată, cel mai probabil, victoria in instanță a fostului episcop ar fi fost floare la ureche.

Avocații: “Cei implicați în speță nu au motive de bucurie. Judecata se anunță lungă și cu multe întorsături”

 

Nici în aceste condiții, procesul nu se anunță a fi unul simplu, pentru că fostul episcop Onilă pare mai decis ca niciodată să iasă cu bine din această situație, mai ales că el nu a fost caterisit de BOR, ci doar retras. Ar putea spera chiar la o revenire în funcție, dacă un judecător spune că acuzele nu pot fi dovedite. Faptul că a deschis deja mai multe procese contra unor jurnaliști care au scris despre cazul său arată dorința de lupta în situația dată. Unii chiar sunt convinși că va avea câștig de cauză. “Personal, eu nu cred că fostul episcop va fi condamnat vreodată în acest dosar, deși ar fi un eșec al Justiției, dacă verdictul final nu va fi în concordanță cu adevărul celor întâmplate. În situația dată, faptele sunt vechi și cu cât peste ele a trecut timpul, cu atât pot fi dovedite cu mai puțin. Se povestește, se spune, se amintește, cam atât… Cum fostul episcop are avocați de top, excelenți profesioniști, aceștia vor ști să aplice tactici care să dezamorseze avântul părții adverse în dosar. Fostul episcop, probabil, este un om cu bani, care are resurse pentru a sta ani mulți în instanță, spre deosebire de foștii elevi de seminar, care înțeleg că sunt oameni modești, traumatizați. O problemă va fi cu probele video, dar fostul episcop ar putea spune că în imaginile dovedite ca reale de expertiză, se vede cineva care este de acord cu actul respectiv și care nu știm ce vârstă are, nu? În fine, sunt mereu soluții avocățești de a lupta pentru apărarea unui client. De asta, eu, personal, cred că încă cei implicați în speță nu au motive de bucurie. Judecata se anunță lungă și cu multe întorsături”, spun avocații.

Sursa : bzv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *